ZWANGERSCHAP

 

Als je zwanger bent, ga je een bijzondere periode tegemoet.

Ammavita biedt je medische opvolging en persoonlijke begeleiding


Ook voor voorbereiding op de arbeid, de bevalling en de eerste periode
met jullie kindje kan je bij ons terecht.

Kennismakingsgesprek

Tijdens een eerste gesprek maken we -op geheel vrijblijvende basis- tijd om kennis te maken. We geven uitleg over de werking van Ammavita met de verschillende mogelijkheden van opvolging  en er is tijd om al je vragen te beantwoorden. Daarbij maken we een zwangerschapsdossier op.

Een dergelijk kennismakingsgesprek kan gepaard gaan met een medische controle van de zwangerschap (meer info vind je bij Zwangerschapsconsultatie). Wens je een kennismaking zonder medische controle? Uiteraard is dit ook mogelijk.

We voorzien een uur voor deze eerste afspraak.

Informatie over de vergoeding van een kennismakingsgesprek vindt je hier.

Zwangerschapsconsultatie

Wat gebeurt er tijdens een zwangerschapsconsultatie?

• bloedafname voor vaststelling van zwangerschap (tijdens eerste consultatie indien nog niet gebeurd)
• controle van de bloeddruk
• controle urine
• controle gewicht
• groei van baarmoeder en baby (via uitwendig onderzoek)
• ligging baby
• beluisteren van harttonen vanaf 12 weken
• evt. inwendig onderzoek op indicatie
• evt. labotesten (vb. bloedafname, suikertest (24w – 28w zwangerschap), afname GBS-wisser (35w – 37w),..)
• bespreking verloop van de zwangerschap en eventuele klachten
• beantwoorden van je vragen

Als vroedvrouw zijn we opgeleid om een normaal verlopende laag-risico-zwangerschap op te volgen. Merken we tijdens de consultatie zaken op die afwijken van een normaal verloop dan overleggen we met je gynaecoloog of huisarts en verwijzen door indien nodig. Ook voor het uitvoeren van de aangewezen echo’s ga je op consult bij je gynaecoloog.

Wat breng je mee?

• zwangerschapsmapje (indien je nog geen boekje hebt, bezorgen wij je er één)
• elektronische identiteitskaart
• bloedgroepkaart
• recente labo-uitslagen (indien je daarover beschikt)

Hoe vaak kom je op zwangerschapsconsultatie?

Doorgaans heb je tot ongeveer 32 weken één controle per 4 à 5 weken. Na 32 weken kom je elke 2 à 3 weken op controle. Je kan indien gewenst voor alle controles bij Ammavita terecht met uitzondering van de echo’s.
Bij een normaal verlopende zwangerschap wordt op 12 weken, 22 weken en eventueel 32 weken echografisch onderzoek aanbevolen. Vanaf 40 weken ga je ook op controle bij je gynaecoloog. Wil je graag afwisselend op controle bij Ammavita en je gynaecoloog of huisarts dan is dit ook mogelijk.

Hoe lang duurt een zwangerschapsconsultatie?

Een zwangerschapsconsultatie duurt een half uur. Heb je veel vragen of bezorgdheden waar je meer tijd voor nodig hebt, dan plannen we anderhalf uur in. Informatie omtrent de vergoeding van een zwangeschapsconsultatie verneem je tijdens een kennismakingsgesprek.

Individuele infosessies

We organiseren een informatiereeks voor zwangeren en hun partner in groep (prenatale informatiereeks).
Hier gaan we in op vragen zoals: Wat zal er allemaal gebeuren met mij en de baby tijdens de arbeid en bevalling? Hoe kan ik omgaan met de pijn? Wat is de rol van de partner tijdens het hele proces? Hoe zal ik mijn kindje voeden?

Het kan echter zijn dat deze reeksen praktisch niet haalbaar zijn, dat je specifieke situatie er zich niet toe leent om in groep deze onderwerpen te behandelen, of dat je gewoon liever in een individueel contact alles overloopt. Dan is er de mogelijkheid om individuele informatiesessies af te spreken.

Meestal kunnen we met drie afspraken (telkens een uur) zorgen voor een goede voorbereiding. Zo kan je geïnformeerde keuzes maken en met vertrouwen het gebeuren tegemoet gaan.

Deze individuele informatiesessies vinden overdag (tussen 9u en 18u) plaats.

Informatie omtrent de vergoeding verneem je tijdens een kennismakingsgesprek.

Als het anders gaat

Zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en voor een kindje zorgen zijn eeuwenoude processen die in het overgrote deel van de gevallen spontaan en zonder complicaties verlopen.
Helaas zijn er ook situaties waarin het anders verloopt dan verwacht, gehoopt, gedroomd. Dit kan erg zwaar om dragen zijn en voor veel -stil- verdriet zorgen.
Wij zijn er voor je met een luisterend oor, informatie en aangepaste begeleiding als je een miskraam hebt, als er testen in de zwangerschap afwijkend zijn, als jullie kindje vroeg geboren wordt, als jullie kindje niet meer bij jullie is, …

Ook als de wolk minder roos is dan je had verwacht of als je met psychische moeilijkheden kampt, kunnen we samen met jou zoeken naar geschikte begeleiding.