Mieke Baeyens

 

Als 18-jarige startte ik aan de Universiteit Gent met de opleiding Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Toen ik daar in 2002 afstudeerde, voelde ik duidelijk de wens om ook nog vroedvrouw te worden. Ik zag ook in hoe beide opleidingen elkaar aanvulden en een meerwaarde konden betekenen. Twee jaar later, in 2004, studeerde ik af als vroedvrouw aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Dankzij onder andere een leerrijke stage in een Nederlandse zelfstandige vroedvrouwenpraktijk en een uitdagende Erasmusstage in Lissabon voelde ik me klaar voor de praktijk. In juli 2004 mocht ik als zelfstandige vroedvrouw en kinesitherapeute starten in ’t Geboortehuis, een grote Gentse groepspraktijk, met de begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en na de geboorte. In 2009 werd deze fijne samenwerking stilaan afgebouwd, zodat alle aandacht naar Ammavita kon gaan, waar Hanne en ik in 2008 officieel mee gestart waren.

Daarnaast studeerde ik tussen 2004 en 2008 verder voor de opleiding Master in de Verpleegkunde en Vroedkunde en de Academische Initiële Lerarenopleiding. In de loop van 2011 – 2012 volgde ik het postgraduaat Rouw- en verliesconsulent aan de Arteveldehogeschool in Gent, in samenwerking met het expertisecentrum De Bedding.

Tussen 2013 en 2017 werkte ik voor 20% als praktijkassistent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent. Daar gaf ik binnen de urogynaecologische revalidatie het vak pre- en postnatale kinesitherapie. Sinds 2017 geef ik als gastdocent les binnen de opleiding Bachelor in de Vroedkunde aan de Arteveldehogeschool in Gent. De combinatie van vroedkunde en kinesitherapie, en van praktijk en onderwijs, is boeiend en een verrijking in de twee richtingen.

Hanne De Meyer

 

Het is niet dat ik als kind  al wist dat ik vroedvrouw wilde worden, al voelde ik me altijd wel erg aangetrokken tot babytjes. Maar vanaf de dag dat ik op mijn 18e besloten had met de opleiding te starten heb ik nooit meer eraan getwijfeld dat vroedvrouw-zijn bij mij hoorde.

Na mijn vroedvrouwenopleiding in Leuven, waar ik ook ben opgegroeid, trok ik in de zomer van 2001 naar Nederland om daar, na nog een applicatiecursus, te gaan werken als zelfstandige vroedvrouw. Ik woonde en werkte er tot de zomer van 2006 en mocht veel ervaring opdoen bij onze noorderburen. Toen trok ik naar Nepal om daar in een bergdorpje mee te leven en te werken met de rurale bevolking. Begin 2007 vond ik opnieuw een thuis in België. In het voorjaar van 2007 kon ik als zelfstandige vroedvrouw aan het werk in ‘t Geboortehuis in Zwijnaarde.

Een jaar later, juli 2008, werd ik door het internationaal examen voor lactatiekundige af te leggen ook IBCLC lactatiekundige. Daarnaast behaalde ik begin 2012 ook het certificaat van Shantala Babymassagedocente na een opleiding bij de ‘Maatschap Shantala Babymassage’ in Amersfoort.

Sinds 2014 ben ik draagconsulente. Ik volgde daarvoor een opleiding bij Ulrike Höwer, oprichtster en docente van de Trageschule Dresden.

Maryse Ide

 

In 2003 studeerde ik af als master in de kunstwetenschappen aan de universiteit van Gent, waarna ik negen jaar werkzaam was in de culturele sector. Na de geboorte van mijn tweede zoontje in 2008 begon het meer en meer te kriebelen om mijn oude droom te verwezenlijken: vroedvrouw worden.
In 2009 startte ik met de opleiding vroedkunde aan de Katho in Kortrijk. Na de vroedvrouwenopleiding ging ik aan de slag als communicatiemedewerker bij de VBOV vzw, de beroepsorganisatie van vroedvrouwen, die de rol en positie van de vroedvrouw in de gezondheidszorg wil bevorderen.

Van april 2014 tot eind 2014 zag ik mijn wens om als zelfstandig vroedvrouw ouders bij te staan en te begeleiden tijdens één van de meest bijzondere periodes in hun leven, bij Ammavita vroedvrouwenteam in vervulling gaan. Ik verving toen Mieke Baeyens tijdens haar moederschapsrust. Eind 2014 kon ik als vroedvrouw aan het werk bij ‘t Geboortehuis in Gent.

Sinds juni 2015 versterk ik opnieuw Ammavita vroedvrouwenteam. Daarnaast ben ik deeltijds communicatiemedewerker bij de VBOV vzw.

Demi Renders

 

Gedurende mijn kindertijd was het reeds een droom om later vroedvrouw te worden. Tijdens een project in het vijfde leerjaar kreeg ik de buitenkans om een bevalling mee te maken op de verloskamer in het O.L.V. ziekenhuis te Aalst.
Tien jaar later, wanneer ik in mijn tweede jaar opleiding vroedkunde zat, deed ik op deze plaats zelf mijn eerste bevalling zelfstandig.

Om mijn opleiding af te ronden, liep ik drie maanden stage op de drukste verloskamer van Gambia, West-Afrika. Hierdoor kon ik het student-vroedvrouw zijn afsluiten met meer dan 80 bevallingen uit te voeren en 100’en mama’s en baby’s verzorgd te hebben. Ik heb mijn diploma als vroedvrouw aan de Erasmus Hogeschool in Brussel met veel doorzettingsvermogen en passie kunnen behalen in juni 2017 met onderscheiding.

Nadat ik mijn loopbaan begon als verpleegkundige bij het Wit-Gele-Kruis werd een droom werkelijkheid toen ik in het najaar van 2017 als 4e collega mocht deel uitmaken van het Ammavita Vroedvrouwenteam. In de zomer van 2018 behaalde ik het certificaat van Shantala Babymassagedocente na een opleiding in Nederland. 

 

 

   Stefanie Boon

 

In 2005 studeerde ik af als vroedvrouw aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Tijdens mijn stage bij Kind en Gezin was ik aangegrepen door de hoge kansarmoede in mijn geboortestad, en de mooie zorg die regioverpleegkundigen droegen voor elk kind en elk gezin.

13 jaar lang heb ik bij Kind en Gezin gewerkt op de prenatale steunpunten voor kwetsbare zwangeren en op het consultatiebureau De Sloep. Met veel enthousiasme heb ik door Gent en haar buitenwijken gefietst, gewandeld en gewerkt bij vele gezinnen.

In 2017 volbracht ik het postgraduaat Lactatiekunde, en slaagde met onderscheiding voor het internationaal examen IBCLC.

Tijdens mijn stage Lactatiekunde bij Ammavita vroedvrouwenteam groeide de wens om een nieuwe weg in te slaan.

Sinds januari 2019 mag ik dit mooie team vervoegen!

 

Celine Clarebout

Vroetvrouw of prinses. Dat was het antwoord in mijn vriendenboekje op de vraag wat ik als 6-jarig meisje later wilde worden. Aan de spelling moest nog een beetje gesleuteld worden maar het was wel al heel duidelijk waar mijn toekomst lag. Na mijn vroedkunde studies aan de Arteveldehogeschool Gent begon ik te werken in het AZ Nikolaas. 12 jaar lang heb ik daar ervaring kunnen opdoen. Ik kreeg drie prachtige dochters en behaalde mijn diploma lactatiekunde. In 2016 werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en begon ik als zelfstandige vroedvrouw. Nu, 3 jaar later, staat er alweer een prachtig avontuur klaar. Eentje waar ik met heel veel zin aan begin.

Lieve mama’s en papa’s, ik wil voor jullie klaar staan om samen dit grote avontuur te beleven. Met mijn goed gevulde rugzak van persoonlijke en professionele ervaringen hoop ik een sfeer te creëren waarin jullie zich veilig en gedragen voelen. Uitkijken naar dat kleine roze wonder. Men zegt vaak dat er geen woorden voor zijn. Maar er zijn wel vaak heel veel vragen…