MIEKE BAEYENS

Als 18-jarige startte ik aan de Universiteit Gent met de opleiding Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Toen ik daar in 2002 afstudeerde, voelde ik duidelijk de wens om ook nog vroedvrouw te worden. Ik zag ook in hoe beide opleidingen elkaar aanvulden en een meerwaarde konden betekenen. Twee jaar later, in 2004, studeerde ik af als vroedvrouw aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Dankzij onder andere een leerrijke stage in een Nederlandse zelfstandige vroedvrouwenpraktijk en een uitdagende Erasmusstage in Lissabon voelde ik me klaar voor de praktijk. In juli 2004 mocht ik als zelfstandige vroedvrouw en kinesitherapeute starten in ’t Geboortehuis, een grote Gentse groepspraktijk, met de begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en na de geboorte.

In 2009 werd deze fijne samenwerking stilaan afgebouwd, zodat alle aandacht naar Ammavita kon gaan, waar Hanne en ik in 2008 officieel mee gestart waren.
Daarnaast studeerde ik tussen 2004 en 2008 verder voor de opleiding Master in de Verpleegkunde en Vroedkunde en de Academische Initiële Lerarenopleiding.
In de loop van 2011 – 2012 volgde ik het postgraduaat Rouw- en verliesconsulent aan de Arteveldehogeschool in Gent, in samenwerking met het expertisecentrum De Bedding.

Tussen 2013 en 2017 werkte ik voor 20% als praktijkassistent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent. Daar gaf ik binnen de urogynaecologische revalidatie het vak pre- en postnatale kinesitherapie. Sinds 2017 geef ik als gastdocent les binnen de opleiding Bachelor in de Vroedkunde aan de Arteveldehogeschool in Gent. De combinatie van vroedkunde en kinesitherapie, en van praktijk en onderwijs, is boeiend en een verrijking in de twee richtingen.

Tijdens het academiejaar 2019 – 2020 volgde ik het postgraduaat Lactatiekunde in Arteveldehogeschool. In de herfst van 2021 legde ik succesvol het internationaal examen af, waardoor ik me nu lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) mag noemen. 

LIESBETH SIMON

Ik ben Liesbeth Simon, mama van 3 kids, gelukkig getrouwd met Jan én vroedvrouw met een passie voor haar vak!
Na mijn studies verpleegkunde in Gent, verdiepte ik me in het mysterie van de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding. 2 jaar later studeerde ik in Leuven af als vroedvrouw, voor mij een droom die werkelijkheid werd.
De eerste jaren werkte ik steeds in grote universitaire ziekenhuizen in Leuven en Brussel. Ik deed ervaring op in de afdelingen gynaecologie, fertiliteit, materniteit en Maternal Intensive Care (MIC). Na de geboorte in 2004 van mijn eerste dochter, leerde ik een andere manier van “vroedvrouw-zijn” kennen. Ik werd geïnspireerd door de vroedvrouw die mezelf thuis had begeleid na de bevalling: zij gaf antwoorden op mijn vele vragen, bracht rust en hielp me mijn zelfvertrouwen als mama te laten groeien. Die ervaring deed diep vanbinnen een vonkje ontstaan: dit wou ik ook doen!

Met de bedoeling nog meer kennis en kunde op te doen, bleef ik in het UZ Brussel werken, maar startte daarnaast mijn zelfstandige activiteit in bijberoep op. Het richten van mijn volledige aandacht op toekomstige en kersverse mama’s en de band die tijdens & na de zwangerschap gevormd wordt brachten me bijzonder veel voldoening.

Zo’n 10 jaar én nog 2 kindjes verder verdeelde ik mijn aandacht tussen het werk als vroedvrouw in loondienst en aan huis. Geleidelijk helde de balans steeds meer over in die laatste richting. Toen ik in de zomer van 2019 gevraagd werd om deel uit te maken van Ammavita, was voor mij het antwoord een overtuigde “ja”!

LICHELLE DE WILDE

Als mijn vrienden mij mogen omschrijven in drie woorden, zouden de woorden “zorgzaam, sociaal en een klein beetje een grapjas” volledig kloppen.
Met deze eigenschappen en mijn fascinatie voor zwangerschap, bevalling en kraamtijd, begon ik in 2015 aan mijn opleiding als vroedvrouw op de Arteveldehogeschool in Gent. Als snel werd mijn fascinatie een grote passie. In 2018 trok ik naar Malawi in Afrika voor mijn buitenlandse stage. Daar ben ik als vroedvrouw enorm gegroeid. Het werd me duidelijk dat ik helemaal sta voor het vertrouwen in de kracht van het vrouwelijk lichaam.
In oktober 2018 studeerde ik met onderscheiding af en begon het avontuur. Na een jaar als verpleegkundige te werken, kon ik in het Sint-Blasius Ziekenhuis van Dendermonde starten als vroedvrouw. Daar heb ik gedurende ruim een jaar veel ervaring mogen op doen op de afdeling materniteit.
Nu heb ik de kans gekregen om mijn echte droom waar te maken: zelfstandig vroedvrouw worden! Dolgelukkig kan ik dit topteam vervoegen en kijk ik uit naar mijn verdere loopbaan. Daar hoort zeker nog op postgraduaat lactatiekunde bij, zodat ik ouders nog beter kan begeleiden bij de borstvoeding en alles wat daar bij komt kijken

KATO PUTTEMAN

In 2019 studeerde ik af als vroedvrouw aan de Erasmushogeschool in Jette.
Tijdens de studie vroedkunde kreeg ik de kans om op verschillende stageplaatsen te mogen meedraaien. Toch bleef mijn passie bij de eerstelijnszorg liggen.
Zo ben ik direct na mijn studie kunnen starten bij de organisatie i-mens als vroedvrouw aan huis en teambegeleider van de kraamzorg.
Na een jaar ervaring op te doen, kreeg ik de kans om het team bij Ammavita te mogen vervolledigen.
Het hele proces van de zwangerschap tot maanden na de geboorte blijft zo interessant. wil ik mij Daarom in de toekomst nog graag toeleggen op verschillende cursussen om mijn kennis nog te verruimen.

Het allerliefst begeleid ik koppels op hun nieuw avontuur. De manier van werken, de vele contacten, jullie kindje mee zien groeien, het geluk,… Dit is waarvoor ik het doe

ELINE VAN DER EECKEN

Gefascineerd door de zwangerschap, geboorte en gezinszorg, kwam ik bij mijn studiekeuze tijdens het middelbaar al snel uit bij vroedkunde. Na een dag te mogen meelopen op materniteit en verloskwartier was ik helemaal verkocht en al snel schreef ik me in voor de opleiding.

Na 3 leerrijke en boeiende jaren studeerde ik in 2011 met onderscheiding af als vroedvrouw aan de Arteveldehogeschool te Gent. Op dat moment waren de plaatsen als vroedvrouw echter heel gering en startte ik als verpleegkundige op het operatiekwartier. Dankzij deze job kon ik mijn kennis verruimen binnen de verpleegkunde en het instrumenteren van talrijke operaties, waaronder ook de keizersnedes.

Vele jaren verstreken maar de droom en passie om als vroedvrouw te werken werd steeds groter!

Na de geboorte van ons dochtertje in 2020 kwam ik in contact met Ammavita. Liesbeth ondersteunde en begeleidde ons in het prille ouderschap. De rust en het zelfvertrouwen dat zij ons gaf deed zoveel deugd. Hierdoor begon het nog meer te kriebelen en al snel voelde ik: dit wil ik ook doen!

Ik ben dan ook ontzettend gelukkig dat ik dit team mag versterken en op die manier mijn droom werkelijkheid wordt!