MIEKE BAEYENS

Als 18-jarige startte ik aan de Universiteit Gent met de opleiding Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Toen ik daar in 2002 afstudeerde, voelde ik duidelijk de wens om ook nog vroedvrouw te worden. Ik zag ook in hoe beide opleidingen elkaar aanvulden en een meerwaarde konden betekenen. Twee jaar later, in 2004, studeerde ik af als vroedvrouw aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Dankzij onder andere een leerrijke stage in een Nederlandse zelfstandige vroedvrouwenpraktijk en een uitdagende Erasmusstage in Lissabon voelde ik me klaar voor de praktijk. In juli 2004 mocht ik als zelfstandige vroedvrouw en kinesitherapeute starten in ’t Geboortehuis, een grote Gentse groepspraktijk, met de begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en na de geboorte.
In 2009 werd deze fijne samenwerking stilaan afgebouwd, zodat alle aandacht naar Ammavita kon gaan, waar Hanne en ik in 2008 officieel mee gestart waren.
Daarnaast studeerde ik tussen 2004 en 2008 verder voor de opleiding Master in de Verpleegkunde en Vroedkunde en de Academische Initiële Lerarenopleiding.
In de loop van 2011 – 2012 volgde ik het postgraduaat Rouw- en verliesconsulent aan de Arteveldehogeschool in Gent, in samenwerking met het expertisecentrum De Bedding.

Tussen 2013 en 2017 werkte ik voor 20% als praktijkassistent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent. Daar gaf ik binnen de urogynaecologische revalidatie het vak pre- en postnatale kinesitherapie. Sinds 2017 geef ik als gastdocent les binnen de opleiding Bachelor in de Vroedkunde aan de Arteveldehogeschool in Gent. De combinatie van vroedkunde en kinesitherapie, en van praktijk en onderwijs, is boeiend en een verrijking in de twee richtingen.

LIESBETH SIMON

Ik ben Liesbeth SImon, mama van 3 kids, gelukkig getrouwd met Jan én vroedvrouw met een passie voor haar vak!
Na mijn studies verpleegkunde in Gent, verdiepte ik me in het mysterie van de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding. 2 jaar later studeerde ik in Leuven af als vroedvrouw, voor mij een droom die werkelijkheid werd.
De eerste jaren werkte ik steeds in grote universitaire ziekenhuizen in Leuven en Brussel. Ik deed ervaring op in de afdelingen gynaecologie, fertiliteit, materniteit en Maternal Intensive Care (MIC). Na de geboorte in 2004 van mijn eerste dochter, leerde ik een andere manier van “vroedvrouw-zijn” kennen. Ik werd geïnspireerd door de vroedvrouw die mezelf thuis had begeleid na de bevalling: zij gaf antwoorden op mijn vele vragen, bracht rust en hielp me mijn zelfvertrouwen als mama te laten groeien. Die ervaring deed diep vanbinnen een vonkje ontstaan: dit wou ik ook doen!

Met de bedoeling nog meer kennis en kunde op te doen, bleef ik in het UZ Brussel werken, maar startte daarnaast mijn zelfstandige activiteit in bijberoep op. Het richten van mijn volledige aandacht op toekomstige en kersverse mama’s en de band die tijdens & na de zwangerschap gevormd wordt brachten me bijzonder veel voldoening.

Zo’n 10 jaar én nog 2 kindjes verder verdeelde ik mijn aandacht tussen het werk als vroedvrouw in loondienst en aan huis. Geleidelijk helde de balans steeds meer over in die laatste richting. Toen ik in de zomer van 2019 gevraagd werd om deel uit te maken van Ammavita, was voor mij het antwoord een overtuigde “ja”!

STEFANIE BOON

In 2005 studeerde ik af als vroedvrouw aan de Arteveldehogeschool in Gent.
Tijdens mijn stage bij Kind en Gezin was ik aangegrepen door de hoge kansarmoede in mijn geboortestad, en de mooie zorg die regioverpleegkundigen droegen voor elk kind en elk gezin.
13 jaar lang heb ik bij Kind en Gezin gewerkt op de prenatale steunpunten voor kwetsbare zwangeren en op het consultatiebureau De Sloep. Met veel enthousiasme heb ik door Gent en haar buitenwijken gefietst, gewandeld en gewerkt bij vele gezinnen.
In 2017 volbracht ik het postgraduaat Lactatiekunde, en slaagde met onderscheiding voor het internationaal examen IBCLC.
Tijdens mijn stage Lactatiekunde bij Ammavita vroedvrouwenteam groeide de wens om een nieuwe weg in te slaan.
Sinds januari 2019 mag ik dit mooie team vervoegen!