Na de geboorte
Zorg en begeleiding van thuiskomst na bevalling tot 1 jaar
Als je bevallen bent zijn wij er om jou en je kindje op te volgen vanaf thuiskomst uit het ziekenhuis of na een thuisgeboorte.
Tot en met de 5e levensdag van je kindje komen we dagelijks langs na  thuiskomst. Vanaf de 6e dag zijn er nog 6 consulten beschikbaar in de loop van het eerste levensjaar.
Ook na die 6 consulten is het mogelijk om nog beroep op ons te doen. Hiervoor hebben we dan een voorschrift van een arts nodig. Zo kunnen we, indien nodig, onze zorgen verder zetten.
Enerzijds zorgen we ervoor dat er medische opvolging is: we controleren de bloeddruk, de baarmoeder, het bloedverlies, de borsten en eventuele hechtingen bij de mama. Bij je kindje volgen we het gewicht op, huidskleur, temperatuur, het naveltje, de voeding, de uitscheiding en de algemene gezondheidstoestand en ontwikkeling.
Bij twijfel of vaststelling van abnormale bevindingen verwijzen we door naar de meest geschikte zorgverlener.
Anderzijds zijn we er om al de vragen van jou en je partner te beantwoorden, tips te geven, zorgen of ongerustheden te bespreken. Kortom om je te begeleiden in het zoeken naar je eigen manier om voor je nieuwe kindje te zorgen. Hierbij hebben we ook oog voor andere gezinsleden.
Ook als je kindje groter wordt kan je bij ons terecht.
Verloopt het slapen moeilijk?
Moet het gewicht wat nauwer opgevolgd worden?
Vraag je je af hoe je alles gaat organiseren als je weer start met werken? Moet er bij jou nog iets opgevolgd worden?Met al je vragen en bezorgdheden omtrent jezelf en je baby kan je bij ons terecht tot de eerste verjaardag van je kindje.
We komen bij jou aan huis tot drie weken na de bevalling. Nadien gaan de consulten door in de praktijkruimte in Aalst. Indien je met een keizersnede bent bevallen, je kindje prematuur geboren is of er andere moeilijkheden zijn, komen we langer aan huis.
Informatie omtrent de vergoeding van onze zorg na de geboorte verneem je tijdens een kennismakingsgesprek.
Begeleiding van borstvoeding
Het voeden van je kindje aan de borst zorgt, net als toen het nog in je buik zat, voor de voorziening van de beste en uniek aangepaste voedingsstoffen voor een goede ontwikkeling.
In normale omstandigheden verloopt het op gang komen van de melk, het onderhouden van de productie, het aanhappen van de baby, enz. grotendeels vanzelf.
Om dit natuurlijk proces te waarborgen is omringd zijn door goede begeleiding en ondersteuning belangrijk.Wij staan daarvoor graag paraat vanaf het prille begin tot zolang je borstvoeding geeft. Ook als je gaat kolven, of borstvoeding wilt combineren met werken en kinderopvang, zijn we er met raad en daad.
Het is voor ons van groot belang in de begeleiding van borstvoeding om samen te kijken naar jouw specifieke mogelijkheden, wensen, noden en grenzen.
Begeleiding bij kunstvoeding
Misschien kies je er voor om je kindje kunstvoeding te geven of loopt de borstvoeding niet zoals gehoopt en stap je over naar poedermelk? Net als bij borstvoeding staan we paraat om je hierbij te begeleiden.
We zijn er om je uitleg te geven hoe je flesjes bereidt, welke hoeveelheden je in acht moet nemen, en met welke speentjes en flesjes je kunt voeden. Daarnaast kunnen we ook meekijken als het geven van de voeding niet vlot verloopt of er problemen vermoed worden met de vertering van de melk.
Voor het kiezen van de juiste voeding of het overstappen naar een andere voeding, raden we aan om je deskundig te laten adviseren door de kinderarts.
Begeleiding van (opstart) vaste voeding
Rond zes maanden krijgt een kindje interesse in andere voeding dan melk. Een nieuwe ontwikkelingsstap dient zich aan.
Ook voor jou als ouder is dit een leuke nieuwe stap, die evenzeer spannend kan zijn.
Vraag je je af hoe je dit kan aanpakken, heeft je kindje moeite met de overgang van melkvoeding naar vaste voeding of wil je graag borstvoeding blijven combineren met vaste voeding?
Ook in deze fase kan je bij ons terecht.
Lactatiekundige begeleiding
Borstvoeding geven is een natuurlijk proces dat zich bijna vanzelf voltrekt na de bevalling als de natuur haar gang kan gaan.
Dit proces ondersteunen en bevorderen is onze taak als vroedvrouw.
Ook als het stroever verloopt en er grote of kleine hindernissen zijn, is de vroedvrouw de geschikte zorgverlener om je bij te staan, te adviseren en aan te moedigen.
In onze praktijk volgen we frequent bijscholingen en hebben vaak overleg en casusbespreking, waardoor we allen bekwaam zijn om moeilijkheden bij het geven van borstvoeding te begeleiden.
Bij een gecompliceerde situatie kan het zijn dat de vroedvrouw met wie je een consult hebt, inschat dat een extra paar ogen zinvol zou zijn en daarom de raad van een lactatiekundige vraagt.
Een lactatiekundige heeft een extra opleiding gevolgd voor het begeleiden van borstvoeding.
In onze praktijk is Mieke naast vroedvrouw en kinesitherapeute ook lactatiekundige met het internationale IBCLC-diploma. Je kan bij haar terecht voor lactatiekundige consulten.
Als het anders gaat...
Zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en voor een kindje zorgen zijn eeuwenoude processen die in het overgrote deel van de gevallen spontaan en zonder complicaties verlopen.
Helaas zijn er ook situaties waarin het anders verloopt dan verwacht, gehoopt, gedroomd.
Dit kan erg zwaar om dragen zijn en voor veel -stil- verdriet zorgen.
Wij zijn er voor je met een luisterend oor, informatie en aangepaste begeleiding als je een miskraam hebt, als er testen in de zwangerschap afwijkend zijn, als jullie kindje vroeg geboren wordt, als jullie kindje niet meer bij jullie is, …
Ook als de wolk minder roos is dan je had verwacht of je als met psychische moeilijkheden kampt kunnen we samen met jou zoeken naar geschikte begeleiding.