Geschiedenis

De geboorte van Ammavita Vroedvrouwenteam

In 2007 leerden Mieke en Hanne elkaar kennen in ’t Geboortehuis, een grote Gentse groepspraktijk met begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en na de geboorte. Ze werkten heel prettig samen en woonden dicht bij elkaar, in de buurt van Aalst. Ze deelden dezelfde droom om vroedvrouw te zijn in eigen streek. Zo ontstond het plan om een eigen praktijk op te richten in het Aalsterse. In de winter van 2008 vierden ze de opening van Ammavita Vroedvrouwenteam en startten ze officieel met de begeleiding tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Mieke en Hanne kozen de naam “Ammavita”. “Amma” betekent “moeder, wijze vrouw” in verschillende Oosterse culturen. “Amo Vitae” is Latijn voor “ik hou van het leven”.

Nieuwe collega’s ondersteunen mee de praktijk

Van 2009 tot 2012 versterkte Mieke De Windt de praktijk. Na een fijne samenwerking wilde ze haar vleugels openslaan: ze volgde de opleiding Tropische Geneeskunde en vertrok in 2012 naar Guatemala. In 2012 zorgden Inge Favere en Lut Decalf tijdelijk voor de continuïteit binnen Ammavita, terwijl Hanne en Mieke enkele maanden niet werkten.

Aanpassing zorgaanbod

In 2013 herstartten Mieke en Hanne, en werd het aanbod van zorgverlening aangepast. Voortaan werden de krachten ingezet op de begeleiding van zwangerschap en na de geboorte, en niet meer tijdens de bevalling.

Elke (toekomstige) moeder een vroedvrouw!

De mensen vinden stilaan beter de weg naar de zelfstandige vroedvrouw. De tendens tot een verkort ziekenhuisverblijf en toenemende erkenning van het beroep van vroedvrouw zorgen voor een stijgende vraag. Onze beroepsorganisatie VBOV (Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen) start dan ook de campagne ‘Elke toekomstige moeder een vroedvrouw’. Ons team breidt zich geleidelijk aan uit.  Vanaf 2014 is Maryse de derde vaste waarde van Ammavita. Van begin 2016 tot half 2017 versterkte Nathalie Van Rysselberghe het team, waarna ze zich verder concentreerde op haar werk als zelfstandige vroedvrouw in eigen regio. Demi Renders vervolledigt ons team vanaf begin 2018. Met 4 vroedvrouwen staan we paraat voor kwaliteitsvolle zorg en blijft een gezond evenwicht tussen werk en privé haalbaar.

Sinds december 2016 behaalden enkelen van ons ook het het getuigschrift ‘Gespecialiseerde toegepaste farmacologie voor vroedvrouwen’ waarmee we bepaalde medicatie kunnen voorschrijven in het kader van moeder- en kindzorg.

Ammavita viert feest!

Ammavita viert samen met meer dan 130 gezinnen feest! Want na 10 jaar en ruim 3500 gezinnen was het tijd om stil te staan bij alle mooie momenten die we met jullie deelden. Er waaien wat nieuwe winden door het team. Vanaf 2019 gaat Marysse even in pauze om haar dochter te verwelkomen, en ook Hanne neemt een Sabbatperiode van 2 jaar.
Maar er is versterking van ons team door vroedvrouwen Stefanie en Celine. Vroedvrouw Celine komt ons een jaartje vergezellen en neemt afscheid van ons team in 2020.

Ons team evolueert

Na 2 boeiende jaren kiest Demi om samen met vroedvrouw-vriendin Amanda hun eigen praktijk ‘Amami’ op te richten. We begrijpen als geen ander hoe het kriebelt om dit te doen en wensen hen veel succes toe!

We zijn heel blij dat Liesbeth Simon met haar gedrevenheid en enthousiasme sinds januari 2020 voltijds mee draait met ons team!

Vanaf oktober 2020 verlaat Stefanie Ammavita om aan de zijde van haar echtgenoot mee te draaien in zijn groeiende architectenbureau. Het was een heel fijne tijd om Stefanie bij ons te hebben, maar we wense haar veel voldoening in haar nieuwe professionele uitdaging, die ook voor haar gezin een postitieve verandering zal zijn.

Vanaf het najaar 2020 kwam er plaats vrij voor onze nieuwe collega Lichelle, die door haar volharding en enthousiasme ver boven alle kandidaten uitsprong. De vraag naar opvolging bleef maar groeien, dus ook de nood aan een extra collega! Enkele maanden later vervoegde Kato ons en maakte zij ons team compleet! Klaar om al onze mama met veel warmte en liefde te begeleiden.

Onze praktijk bleef maar uitbreiden en dus gingen we begin 2022 terug op zoek naar nog een extra collega. Tussen vele goeie kandidaten kwam er eentje met hoofd en schouders boven uit, Eline! Zij is niet alleen onze nieuwe collega, maar ook een vroegere Ammavita-mama. Heel fijn dat zij nu ook andere mama’s kan mee begeleiden.