Maryse Ide

In 2003 studeerde ik af als master in de kunstwetenschappen aan de universiteit van Gent, waarna ik negen jaar werkzaam was in de culturele sector. Na de geboorte van mijn tweede zoontje in 2008 begon het meer en meer te kriebelen om mijn oude droom te verwezenlijken: vroedvrouw worden. In 2009 startte ik met de opleiding vroedkunde aan de Katho in Kortrijk. Na de vroedvrouwenopleiding ging ik aan de slag als communicatiemedewerker bij de VLOV vzw, de beroepsorganisatie van vroedvrouwen, die de rol en positie van de vroedvrouw in de gezondheidszorg wil bevorderen. Van april 2014 tot eind 2014 zag ik mijn wens om als zelfstandig vroevrouw ouders bij te staan en te begeleiden tijdens één van de meest bijzondere periodes in hun leven, bij Ammavita vroedvrouwenteam in vervulling gaan. Ik verving toen Mieke Baeyens tijdens haar moederschapsrust. Eind 2014 kon ik als vroedvrouw aan het werk bij 't Geboortehuis in Gent. Sinds juni 2015 versterk ik opnieuw Ammavita vroedvrouwenteam. Daarnaast ben ik deeltijds communicatiemedewerker bij de VLOV vzw.

Hanne De Meyer

Na mijn vroedvrouwenopleiding in Leuven, waar ik ook ben opgegroeid, trok ik in de zomer van 2001 naar Nederland om daar, na nog een applicatiecursus, te gaan werken als zelfstandige vroedvrouw. Ik woonde en werkte er tot de zomer van 2006 en mocht veel ervaring opdoen bij onze noorderburen. Toen trok ik naar Nepal om daar in een bergdorpje mee te leven en te werken met de rurale bevolking. Begin 2007 vond ik opnieuw een thuis in België. In het voorjaar van 2007 kon ik als zelfstandige vroedvrouw aan het werk in 't Geboortehuis in Zwijnaarde. Een jaar later, juli 2008, werd ik door het internationaal examen voor lactatiekundige af te leggen ook IBCLC lactatiekundige. Daarnaast behaalde ik begin 2012 ook het certificaat van Shantala Babymassagedocente na een opleiding bij de 'Maatschap Shantala Babymassage' in Amersfoort.. Sinds 2014 ben ik draagconsulente. Ik volgde daarvoor een opleiding bij Ulrike Höwer, oprichtster en docente van de Trageschule Dresden.

Mieke Baeyens

Na het middelbaar onderwijs startte ik aan de Universiteit Gent met de opleiding Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Toen ik in 2002 afstudeerde, was het voor mij duidelijk dat ik vroedvrouw wilde worden en zag ik de meerwaarde van deze beide opleidingen in. Twee jaar later studeerde ik als vroedvrouw af aan de Arteveldehogeschool in Gent. Dankzij onder andere een leerrijke stage in een Nederlandse zelfstandige vroedvrouwenpraktijk en een uitdagende erasmusstage in Lissabon voelde ik me klaar voor de praktijk. In juli 2004 mocht ik als zelfstandige vroedvrouw en kinesitherapeute starten in 't Geboortehuis in Zwijnaarde. Tussen 2004 en 2008 volgde ik daarnaast nog de opleiding Master in de Verpleegkunde en Vroedkunde en de Academische Initiële Lerarenopleiding. In de loop van 2011 - 2012 volgde ik het postgraduaat "rouw- en verliesconsulent" aan de Arteveldehogeschool, in samenwerking met het expertisecentrum De Bedding. Begin 2013 startte ik als praktijkassistent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent. Daar geef ik binnen de urogynaecologische revalidatie het vak pre- en postnatale kinesitherapie. De combinatie van praktijk en onderwijs is boeiend en een verrijking in de twee richtingen.

Demi Renders

Gedurende mijn kindertijd was het reeds een droom om later vroedvrouw te worden. Tijdens een project in het vijfde leerjaar kreeg ik de buitenkans om een bevalling mee te maken op de verloskamer in het O.L.V te Aalst. Tien jaar later, wanneer ik reeds in mijn tweede jaar opleiding vroedkunde zat, deed ik op deze plaats zelf mijn eerste bevalling zelfstandig. Drie maanden lang liep ik stage op de drukste verloskamer in Gambia (WestAfrika) om mijn opleiding af te ronden. Ik heb mijn diploma als vroedvrouw aan de Erasmus Hogeschool in Brussel met veel doorzettingsvermogen en passie kunnen behalen in Juni 2017 met onderscheiding. Na enkele maanden te werken als verpleegkundige bij het Wit-Gele-Kruis greep ik de kans om op gesprek te gaan bij Ammavita. Een droom werd werkelijkheid toen ik op 3 oktober te horen kreeg dat ik in de toekomst deel mag uitmaken van het Ammavita Vroedvrouwenteam.

 

Levensloop van Ammavita

Binnen de prettige samenwerking in 't Geboortehuis te Zwijnaarde leerden Mieke Baeyens en Hanne De Meyer elkaar in het voorjaar van 2007 kennen. Gaandeweg mochten we ondervinden dat we in ons werk twee handen op één buik zijn. We bleken bovendien in mekaars buurt te wonen en allebei de droom te delen om in eigen streek vroedvrouw te zijn. Zo ontstond de wens om samen een praktijk in het Aalsterse op te richten en werd in de winter van 2008 ammavita vroedvrouwenteam geboren. In de winter van 2009 vonden we een derde collega: Mieke De Windt. Met veel enthousiasme vervolledigde zij ons team. Een groep van drie vroedvrouwen bood de mogelijkheid onze praktijk stevig te organiseren. Hierdoor werden we meer bestand tegen verwachte en onverwachte veranderingen en konden we het evenwicht bewaren tussen enerzijds de zorg voor onszelf en ons persoonlijk leven en anderzijds het engagement om de gezinnen die op ons beroep doen correct te ondersteunen.

Na een fijne samenwerking van 2 jaar kriebelde het bij Mieke De Windt om haar vleugels verder uit te slaan. Na de boeiende cursus Tropische Geneeskunde vertrok zij in augustus 2012 naar Guatemala.

In de tweede helft van 2012 zorgden interim-collega's Inge Favere en Lut Decalf voor de continuïteit van zorg binnen Ammavita aangezien Mieke B. en Hanne enkele maanden met verlof waren.

Begin 2013 herstartten Mieke en Hanne dan opnieuw. Intussen was het duidelijk geworden dat we ervoor kozen om ons aanbod te veranderen en het begeleiden van de arbeid thuis en/of de thuisbevalling voorlopig niet meer aan te bieden. Hoewel we veel arbeidsvreugde beleefd hebben aan de talrijke begeleidingen van weeënde vrouwen en hun ondersteunende partners en aan het mee verwelkomen van nieuwe kleine mensjes, vraagt dat paraat staan veel van ons en onze naasten. Daarom laten we dit stukje van ons vroedvrouwen-zijn nu rusten om onze krachten op andere terreinen ten volle te kunnen inzetten. Onze pre- en postnatale zorgverlening loopt dan ook onveranderd verder (zie Wat).

Nadat Maryse Ide al eerder voor een tijdelijke vervanging zorgde, kwam ze halverwege 2015 vast Ammavita versterken aangezien we aan uitbreiding toe waren.

Naar aanleiding van de tendens tot een verkort ziekenhuisverblijf en de toegenomen erkenning van ons beroep, nam de vraag naar vroedkundige zorgverlening verder toe. Begin 2016 vervolledigde Nathalie Van Rysselberghe daarom ons team als voltijdse nieuwe collega. Na een samenwerking van anderhalf jaar besloot Nathalie in de zomer van 2017 om zich te concentreren op haar werk als zelfstandige vroedvrouw in haar eigen regio (Waasland).

We willen onze praktijk graag stabiel organiseren, met een haalbaar en gezond evenwicht tussen werk en privé, en dit vraagt een vierde collega. Demi Renders is een jonge, enthousiaste, open en pientere vroedvrouw. Zij zal vanaf 2018 ons team vervolledigen en mee haar schouders zetten onder onze praktijk.